Thursday, January 24, 2008

Başlarken

İtalya’ya pek çok ulaşım aracı ile ulaşmak mümkün. Ancak biz, iki buçuk saat kadar süren ve Sabiha Gökçen Havalimanından kalkan ve Bergamo Orio Al Sorio havalimanına inen MyAir’a ait bir uçakla yolculuğumuzu yaptık. MyAir, erken rezervasyon yaptırıldığı takdirde oldukça uygun fiyatlara bilet bulunulabilen bir havayolu şirketi. Havayolunun dışında İtalya’ya gemi ve trenle de ulaşmak mümkün. TCDD’ye ait trenler sirkeciden kalkarak snıfına bağlı olarak yaklaşık 3oo euroya (2 kişi) yolcu taşıyor, gemilerin ücretleri de yaklaşık olarak aynı miktarda ancak seyahat periyotları daha seyrek. Ama yine de eğer zaman varsa İstanbul dan kalkan ve birkaç Yunan adasına uğradıktan sonra İtalya’nın doğu sahillerine varan bir gemiyle seyahat etmek keyifli olabilir.

Yolculuğa başlamadan kesinlikle internet üzerinden bazı araştırmalar yapmalı ve olculuk planlanmalı. Ancak bu plan genel bir plan olmalı, yalnızca kentler arasındaki fiziksel ulaşım üzerinde yoğunlaşmalı. Plan mümkün olduğunca esnek olmalı. Biz kalacak yer ya da tren rezervasyonu gibi hazırlıklar yapmadan yola çıkmıştık ve hiçbir sorunla karşılaşmadık. Yolculuk böylece programdan uzak ve keyifli bir hal aldı. Bergamo’da kalmaya uçakta gördüğümüz bir dergideki fotoğraflar yüzünden karar verdik örneğin.

Unutulmaması gereken en önemli dokümanlardan biri de İtalya ile ilgili Lonely Planet kitabıdır. Yolculuk yapanlar için neredeyse bir kutsal kitaptır.

Elbette eğer imkan varsa ya da haritacılıkla ilgilenen varsa bir el tipi GPS alıcısı, pusula ve harita da çok işe yarayacaktır. İtalya içinde yapılacak tren seyahatleri sırasında bu dokümanlarla ilgilenmek için bol bol zaman kalacaktır.

2 comments:

SleepingBeauty'sDreams said...

myair ile yolculuk yapmayı düşünüyorum ama internette okuduğum ve acentalardan öğrendiğim kadarıyla pek tavsiye edilmiyor ama yine de ucuz oluşu beni düşündürüyor. yaptığınız yolculukta her hangi bir sorunla karşılaştınız mı? rötar gibi?

Ozgur Cicek said...

oncelikle baya bi gec bir yanit oluyor, lutfen kusura bakmayiniz.

biz ucusla ilgili herhangi bir sorun yasamadik, tek sorun ucakta yiyecek ve iceceklerin parali olmasi. ucustan once yaniniza su yada abur cubur yiyecek birseyler alabilirsiniz.