Thursday, March 12, 2009

Perugia

Perugia Italya'da Umbria bolgesinde bulunur ve Bergamo gibi, bir tepede konumlanmis kale sehir yapisindadir. Bizim ziyaretimiz sirasinda (temmuz ayinin ikinci haftasi) Umbria Jazz festivali ve uluslararasi bir bilimsel etkinlik duzenlendiginden konaklama konsunda sikinti yasamistik. Ancak Perugia ziyaret edilecekse kesinlikle Umbria Jazz festivaline denk gelmek gerekiyor. Bu yil 10-19 temmuz tarihleri arasinda gercekelstirilecek olan etkinlikte salon ve sokak konserleri-gosterileri ile kent jazz severlerin bulusma noktasina donusuyor. Gece gec saatlere kadar burada muzik dinlemek ve gezinmek mumkun oluyor. Gosteriler genellikle ucretsiz.


Sehirde kale disindaki yerlesim yerlerinde genellikle orta gelirli ve yoksullar oturuyor. Kale icerisindeki mekanlar ise varlikli kesim ve turistler tarafindan tercih ediliyor. Biz evinin 2 odasini kiraya veren Giovanni'lerin yaninda konakladik. Oda ve kahvalti icin icin 60 yuro odedik. Ama belki de simdiye kadar konakladigimiz mekanlar arasinda en memnun kaldigimiz oda oldugunu soyleyebiliriz. Giovanni'nin evi (Piazza) 4 noviembre meydanina cok yakin ve sehrin merkezinde oldugu soylenebilir. Meydana yakin restorantlarda uygun fiyatli menuler bulunuyor. Ayrica Perugia'nin dar ve zaman zaman merdivenlerle baglanan sokaklarinda dolasmak da keyif verici. Marketlerden alisveris yapabilmek icin asagi kente inmek gerekiyor. Ama otobuslerle ya da yuruyerek istasyon yakinlarindaki alisveris merkezine ulasmak pek zor degil. Bes dakikalik otobus yolculugu ya da yaklasik yarim saatlik bir yuruyus tepeden asagiya inerken cevreyi izlemek acisindan guzel bir firsat. Giovanni'nin evinde konaklamak gercekten de cok keyifliydi, esi evde ayni zamanda tango dersleri verirken o da Eduardo ile ilgileniyordu. Giovanni'de konaklamak isteyenler icin iletisim bilgilerini e-posta ile iletebiliriz.

Myair ile seyahat ettigimiz icin sabah karsi beste havalimaninda olmamiz gerekiyordu . Bu nedenle gece Milano'da olacak sekilde Perugia'dan trene binip ayrildik. Tren Floransa'dan aktarma yaparak sizi hizli trene aliyor, dolayisiyle yolculugun Floransa'dan sonraki kismini rahat ama pahali geciriyorsunuz. Milan Terminalinden Bergamo havaliamnina kalkan otobusler bulunuyor. Yaklasik 1-1.5 saat kadar suren yolculuk icin 10 yuro gibi bir ucret odemeniz gerekiyor. Ucaginizin kalkis saatine gore Bergamo havalimaninda sabahlamaniz gerekebilir. Benzer durumda olan cok sayida yolcu oldugundan sabahlamak ya da dinlenmek cok da zor olmuyor.


Bu arada Perugia'ya ugramisken Isvicre tatlilari satan Sandri Patisserie'ye mutlaka ugramanizi oneririz.

No comments: